◎北米のチケット販売で提携  JTBがチケットマスターと

PR20128
☆共JBN 外1083(産業、旅行)(05・9・28)
【産業担当デスク殿】20128
◎北米のチケット販売で提携  JTBがチケットマスターと

【ロサンゼルス、東京28日PRN=共同JBN】世界大手のオンライン・チケット販売会社、米チケットマスターは28日、米国で開催される特定イベントのチケットと情報へのアクセスを日本の消費者に提供するため、JTB(ジェイティービー)と提携したと発表した。この協定の下でJTBは、チケットマスター・ドット・コム(ticketmaster.com)のイベント・ウェブページを選択して、英語から日本語に変えて提携販売することになる。チケットマスターとJTB両社は、スポーツ、コンサート、ブロードウェー・ミュージカル、ラスベガスのエンターテインメント興業を含む北米の広範なイベントを、日本の消費者旅行・観光市場向けに販売促進を図る。
 JTBの清水愼一常務(事業創造本部長)は「米国のイベントに参加したいという日本人の関心が高まることを予測して、当社は海外のエンターテインメント行事のチケット販売を広げ、海外旅行する日本の消費者にも勧めるため、チケットマスターを支援するつもりである。日本の消費者に日本語で提供される購入手続きをさせることで、チケットマスターの顧客の売り上げ増を支援するとともに、日本の消費により大きな価値とチャンスを与えることができる」と語った。
 清水常務はまた「チケットマスターは、大リーグ野球、NFL、NBAチームなどプロスポーツ・フランチャイズとともにローリング・ストーン、U2など人気のある芸能とツアー行事とのチケット販売契約を含めて、北米のすべての主要なエンターテインメント行事について、公認のチケット販売会社としてサービスを提供している。チケットマスターは、米国への日本人旅行者が見たいというイベントのチケットを販売しており、今後は当社がチケット取得をより簡単にすることになる」と語った。
 チケットマスターのデイビッド・ゴールドバーグ執行副社長(戦略・ビジネス開発担当)は「JTBは日本の旅行・観光コミュニティーとともにますます成長している個人手配旅行(FIT)市場にサービスを提供するリーダー社である。日本で日本語を話す人びとでイベント・チケットを情報が得られるようにすることで、当社は 顧客に対するより大きな販売・マーケティングのパートナーとしての価値を高めることになる。そしてさらに、当社は米国のイベントに参加したいという日本の消費者に、より簡単で便利なチケット販売を強化することができる」と語った。
 チケットマスターとJTBは、消費者に対するオンライン・チケット販売活動を今年12月に開始したいとしており、2006年には電話呼び出しセンターやチケット小売販売店など、日本にあるチケット販売網を拡充する計画が進んでいる。
 ▽チケットマスターについて
 チケットマスターは世界をリードするチケット販売会社であり、インターネット上のeコマース・サイトでは最大手のwww.ticketmaster.com、約3300のリテール・チケットセンター・アウトレット、19ヵ所の世界電話コールセンター、広範なオンラインとオフラインのマーケティング・ネットワークなどを通じてチケット販売、流通を行っている。同社は複数のイベント分野について世界の9000余りの顧客に、数百に及ぶ主要なアリーナ、スタジアム、芸能興業サイト、博物館、劇場の専門的なチケット販売サービスを提供し、2004年には50億ドル相当の9800万のチケットを販売した。チケットマスターは米カリフォルニア州ウエストハリウッドに本社があり、IAC/インタラクティブコーポレーション(ナスダック:IACI)の業務部門である。
 ▽JTBについて
 JTBは1912年に設立され、今では24カ国に3000余りの支店を持つ世界最大手の旅行会社に成長している。JTBは80年余りにわたり世界の旅行社にサービスを提供して、その最高の室のサービス、価値、信頼性で確かな評価を得ている。世界的な旅行の時代に合って、JTBの国際的な旅行サービス提供の専門知識は、他の旅行会社とは差別化されている。
(了)

▽問い合わせ先
JTB Cooperate Communication, 03-5796-5833/

Ticketmaster Aligns With JTB for Online Ticket Sales in Japan

LOS ANGELES and TOKYO, Sept. 28 /PRN=KYODO JBN/ --

Agreement Provides Consumers in Japan With Access to Broad Range of
            US-Based Events Along With Overseas Travel Packages

Ticketmaster, the world's leading ticketing company, has joined forces with
Japan Travel Bureau (JTB) to provide consumers throughout Japan with access to
event tickets and information for select events held in the United States.
Under terms of the agreement, JTB will provide affiliate sales to Ticketmaster
by replicating select ticketmaster.com event Web pages translated from English
to Japanese.  Together Ticketmaster and JTB will facilitate sales for a wide
range of events in North America including sports, concerts, Broadway musicals
and Las Vegas entertainment performances to the consumer travel and tourism
marketplace in Japan.

"In anticipation of the growing interest among Japanese people in attending
US events, we aim to help Ticketmaster expand ticket sales for entertainment
events overseas and encourage our consumers here in Japan to travel abroad,"
said Mr. Shinichi Shimizu, Senior Managing Director, JTB.  "By making the
purchase process available in Japanese language to Japan-based consumers, we
will help Ticketmaster increase sales for its clients and we will be able to
offer greater value and opportunities for Japanese consumers' travel and
tourism into the United States."

"Ticketmaster serves as the authorized ticketing company for nearly all
major entertainment events throughout North America including ticketing
agreements with professional sports franchises such as Major League Baseball
teams, NFL and NBA teams, as well as popular performing arts and touring events
including, Rolling Stones, U2 and more," continued Mr. Shimizu.  "Ticketmaster
sells the tickets to the events that Japanese travelers to the US want to see,
and now we make it easy for them to obtain."

"JTB is the leader in providing services for Japan's travel and tourism
community as well as the country's growing Free Independent Travel (FIT)
market," said David Goldberg, EVP Strategy and Business Development,
Ticketmaster.  "By making event tickets and information available to Japanese
speaking consumers in Japan, Ticketmaster increases its value as a greater
sales and marketing partner for its clients.  And, in addition, we are able to
make the purchase process easier and more convenient for consumers throughout
Japan who want to attend events in the US.

Ticketmaster and JTB are expected to launch their online ticketing
initiative to consumers in December 2005 and plans are currently underway to
expand ticket sales channels in Japan to include telephone call centers and
retail Ticket Center locations throughout 2006.

About Ticketmaster
    Ticketmaster is the world's leading ticketing company, providing ticket
sales and distribution through www.ticketmaster.com, one of the largest
e-commerce sites on the Internet; approximately 3,300 retail Ticket Center
outlets; 19 worldwide telephone call centers; and a broad online and offline
marketing network.  Ticketmaster serves more than 9,000 clients worldwide
across multiple event categories, providing exclusive ticketing services for
hundreds of leading arenas, stadiums, performing arts venues, museums, and
theaters, and sold 98 million tickets valued at $5 billion in 2004.
Ticketmaster is headquartered in West Hollywood, California and is an operating
business of IAC/InterActiveCorp (Nasdaq: IACI).

About Japan Travel Bureau (JTB)
    Established in 1912, Japan Travel Bureau (JTB) has grown into the world's
largest travel company with more than 3,000 offices in 24 countries.  Serving
travelers around the world for more than 80 years, JTB has earned a sterling
reputation for superior quality service, value, and dependability.  In an age
of global travel, the special expertise in international travel services sets
JTB apart from other travel companies.

SOURCE  Ticketmaster

/CONTACT:  Bonnie Poindexter of Ticketmaster, +1-310-360-2321; or
    /Web site:  http://www.ticketmaster.com /
    (IACI)